woensdag 9 maart 2016

Een vlucht regenwulpen

Een vlucht regenwulpen

Titel: Een vlucht regenwulpen
Auteur: Maarten 't Hart
Jaar van uitgave: 1978
Uitgever: De Arbeiderspers
Aantal pagina's: 197


Auteur

Maarten 't Hart werd in 1944 geboren. Hij studeerde biologie aan de Rijksuniversiteit Leiden. Daarna werkte hij als etholoog (gedrag van dieren staat centraal). Hij zette zich vooral af tegen het monotheïsme, hier heeft hij ook verschillende boeken over geschreven. Hij is getrouwd met Hanneke van den Muyzenberg en twee van zijn boeken zijn verfilmd, namelijk 'Een vlucht regenwulpen' en 'Het woeden der gehele wereld'.

Bron:Een vlucht regenwulpen | Hart, Maarten 't | Lezen voor de Lijst


Samenvatting

Het verhaal gaat over Maarten, een hoogleraar biologie. Hij is geobsedeerd met weefselkweek, wat ook als een soort motief terug komt in het verhaal. Het verhaal zelf begint bij de trouwdag is van zijn beste vriend, daar ontmoet hij het zusje van zijn vroegere obsessie; Martha. Er volgen enorm veel flashbacks over hoe geweldig Martha wel helemaal niet was en ook over zijn jeugd; hij was een eenzaam kind en had een zeer goede relatie met zijn moeder. Ook komt in een van deze flashbacks voor hoe hij Martha ontmoette en dat hij erachter komt dat zij al iemand heeft, terwijl hij smoorverliefd op haar is. Zijn moeder krijgt later in zijn leven dan ook nog keelkanker en overlijdt ook kort daarop.  Dan, heeft hij zichzelf op de een of andere manier overgehaald en bedacht dat hij nog maar heel even te leven heeft, allemaal signalen geven dit ook aan; een aanrijding en een verwonding aan zijn hand. Vlak daarna ontmoet hij Martha, bij een schoolreünie. Wat later gaat Maarten naar een congres in Bern, over weefselkweek. Een dag later maken hij en een paar collega's een wandeling door de bergen. Maarten valt en dat is ook het einde van het boek. Je weet dus niet of zijn overtuiging werkelijkheid wordt.  


Recensies


Mening

Het verhaal een vlucht regenwulpen vond ik nogal saai en vreemd. Ik vond het saai omdat er niet heel veel spanning in de verhaallijn zat. Het enige spannende was dat hij dan misschien wel binnen die twee weken dood zou gaan en dan niet de dingen kon doen die hij wilde doen. Het was vreemd omdat het zo gericht was op zijn liefde/obsessie voor Martha en weefselkweek. Dit weergeeft natuurlijk wel heel erg het eenzame beeld weer, maar het is een beetje overdreven naar mijn mening. Wel is het verhaal makkelijk te lezen, Maarten 't Hart gebruikt het dagelijks taalgebruik. Dit vond ik wel een pluspuntje aan het boek. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten