woensdag 2 maart 2016

Reynaert de Vos

Reynaert de Vos

Titel: Van den Vos Reynaerde (Reynaert de Vos)
Originele auteur: Willem die Madocke maecte
Vertaling: Walter Verniers
Jaar van uitgave: 2012
Uitgever (drukkerij): Room bvba
Aantal pagina's: 110 (http://www.reynaertgenootschap.be/files/boekje%20Van%20den%20Vos%20Reynaerde.pdf vanaf bladzijde 10)

Auteur:

Willem die Madocke maecte was een anonieme, vermoedelijk Oost-Vlaamse auteur. Hij schreef rond 1260 het boek Van den vos Reynaerde. Er is weinig over hem bekend, behalve dat hij zeer waarschijnlijk ook het boek Madocke geschreven heeft. Het is niet helemaal duidelijk waar Madocke over gaat. 

Bron:

Walter Verniers is geboren op 20 april 1958 en studeerde aan het Sint-Lievenscollege in Gent. Later haalde hij zijn master taal- letterkunden Duits-Nederlands aan de Universiteit Gent. Hij werd leraar aan diverse scholen in Gent en kwam met het idee om voor zijn lessen Nederlands, fragmenten uit 'van den vos Reynaerde' te hertalen. 

Bron: 

Recensies:

http://www.trouw.nl/tr/nl/4512/Cultuur/article/detail/1600307/2009/03/10/De-wrede-vos-is-vooral-een-held.dhtml
http://recensieweb.nl/een-gelaagd-eerbetoon-aan-een-duivelse-oplichter/

Samenvatting:

Koning Nobel zou een hofdag houden. Iedereen mocht komen, maar Reynaert de vos durfde niet omdat hij al heel veel slechte dingen had gedaan. Op de hofdag werd er enorm veel over Reynaert geklaagd, hij heeft de vrouw van Isengrin verkracht en zijn kinderen "bepist" en bovendien de "saucisse" van Courtois afgepakt. Gelukkig nam Tybeert de kater het voor hem op, Pancer de bever was het hier niet mee eens en een aantal stonden achter hem. Zo gaat het nog een tijdje over en weer. De tegenpartij heeft het alleen maar over de slechte dingen die hij heeft gedaan en willen niks horen van de voorpartij, want arme Reynaert de vos heeft toch oh zo'n triest leven! Eerst was hij een kasteelheer en nu een kluizenaar. Toen werd er een vermoordde kip, genaamd Coppe, binnen gedragen. Dit zou Reynaert ook hebben gedaan. Hij is een enorm gevaarlijke, sluwe vos en daar moest iets aan gedaan worden. Reynaert kreeg een dagvaarding en Bruin de beer moest hem komen halen. De koning waarschuwde hem nog voor de trucjes van Reynaert, maar toch trapt Bruin de beer erin. Reynaert zette Bruin klem en alle mensen uit het dorp waren van plan hem te vermoorden. maar Bruin de beer komt toch los, maar werd toen werd hij zowat doodgeslagen door alle dorpelingen. Toen Bruin aankwam op het hof en de koning was helemaal van slag en stuurde Tybeert op weg voor een tweede dagvaarding van Reynaert. Helaas werd Tybeert op dezelfde manier gefopt en overleeft het ook maar net. Dan wil de koning nog een keer de uitdaging aangaan om Reynaert voor te krijgen met een dagvaarding en deze keer is Grimbeert het slachtoffer. Hij krijgt Reynaert zo ver om mee te gaan, maar op de hei wil de sluwe vos opeens biechten, dat deed hij dan ook vervolgens en kreeg 40 boeteslagen en Grimbeert gaf hem nog wat raad voor zich tot het goede te bekeren. Ze kwamen aan op het hof en Reynaert begon gelijk met zich te verdedigen, hij wilde namelijk geen doodstraf. Helaas krijgt hij toch de doodstraf en Reynaert probeert zich met een list er nog onderuit te wurmen en het lukt hem nog ook! Hij had de controle over iedereen met zijn mooie praatjes. Reynaert werd een "pelgrim" en maakt voordat hij heel ver gekomen is, heeft hij alweer een moord gepleegd. Hij wil dan samen met zijn gezin in anonimiteit leven. Hij gaat helemaal niet naar Jeruzalem en laat de koning bedroefd en machteloos achter.

Mening:

Ik vond het een heel grappig boekje. Het is eigenlijk een verhaal, maar het heeft de vorm van een gedicht, wat het ook interessant maakt om het te lezen. Leuk en niet te moeilijk om te lezen, moeilijke woorden staan er niet echt in. Wel is het net genoeg om te lezen, als het boekje veel langer had geweest had ik het denk ik een stuk minder leuk gevonden. Nu las het namelijk lekker door, maar veel uitgebreider had het saai gemaakt. Ik kan niks negatiefs over het verhaal bedenken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten