donderdag 28 mei 2015

De helaasheid der dingen

Zakelijke gegevens:
Boek: De helaasheid der dingen
Schrijver: Dimitri Verhulst
Uitgever: Contact
Genre:(afreken)roman/verhalenbundel
Bladzijden: 208

Dimitri Verhulst
Dimitri Verhulst werd op 2 oktober 1972 geboren. Zijn debuut verscheen in 1992; Assevrijdag. Hij is genomineerd voor vele prijzen en heeft daar ook een behoorlijk aantal van gewonnen. Met De helaasheid der dingen heeft hij bijvoorbeeld de Gouden Uil, een nominatie voor AKO literatuurprijs en De Inktaap behaald. Ook heeft hij meer dan 200.000 exemplaren van De helaasheid der dingen verkocht en is het verfilmd.


Samenvattingen

Een schoon kind:
Dimitri neemt zijn nicht Sylvie mee naar de kroeg nadat zij en haar moeder (tante Rosie) bij Dimitri's oma zijn ingetrokken. Iemand die heel vaak naar die bar gaat, André genaamd, zorgt ervoor dat Sylvie lekker dronken wordt. Tante Rosie is hier niet al te enthousiast over en verdwijnt samen met Sylvie.

De vijver van de gezonken babylijkjes:
Er gaan allemaal geruchten rond over een oude vrouw, Palmier. Er wordt gezegd dat ze een aantal kinderen heeft verdronken in de vijver bij haar in de buurt. Bij deze vijver spreken Dimitri en zijn vrienden vaak af. Op een dag krijgt de hond van Palmier jongen en de oude vrouw zegt dat de jongens de jongen moeten verdrinken. De hond is losgekomen en is nergens te vinden.

De Ronde van Frankrijk:
Een oom van Dimitri, Potrel, mag niet meedoen aan de wereldkampioenschappen zuipen, omdat een andere oom, Herman, op het nippertje had gewonnen. Hij kwam alleen wel in het ziekenhuis terecht. Hij was namelijk gaan rijden en had een ongeluk veroorzaakt. Ondanks dat dit allemaal niet mag, kreeg hij erkenning, hij had namelijk tegelijkertijd met dat ongeluk een groep gangsters opgerold. Potrel bedenkt een spelletje, waar hij een soort Tour de France maakt. Elke 5 kilometer staat gelijk aan 1 biertje en wie het snelste klaar is met zijn etappe, wint en krijgt een trui. Net als in de Tour de France. De oma van Dimitri denkt dat hij echt mee gaat doen aan de Tour de France en koopt een racefiets voor hem.

Alleen de allenen:
Weer een verhaal over de problemen van Dimitri's oom. Deze oom, Zwaren, heeft een zware schuld en daarom komt er een deurwaarder meubels ophalen. Deze keer is het de televisie, maar dat is een enorm probleem want er kwam een concert van Roy Orbison op tv. Zwaren krijgt het voor elkaar om het concert bij iemand anders te kunnen kijken, namelijk een stel Iraniërs. Hier beleven ze een dolle boel en de vader van Dimitri kan zich bij het laatste lied niet inhouden en stop niet met huilen.

Het nieuwe liefje van mijn pa:
Er komt op een dag een vrouw aan de deur. Dimitri denkt dat het een nieuw liefje van zijn vader is, maar ze is iemand van de Jeugdzorg! Ze stelt een aantal vragen aan Dimitri en zij krijgt antwoorden die ze liever niet had willen horen. De conclusie is dat het gesprek niet zo lekker verliep als verwacht.

Iets over mijn moeder, mevrouw:
Dimitri's moeder heeft een zogenaamde plaspas. Hiermee mag ze overal plassen waar ze maar wilt. Dimitri wil liever weg van haar, want zij klaagt toch alleen maar over hem. Op een dag gaan ze naar het strand en zijn moeder moet plassen. Ze duikt de zee in en Dimitri verdwijnt.

De pelgrim:
De vader van Dimitri meld zich aan bij een afkickcentrum voor zijn drankproblemen. Zijn broers proberen hem een beetje tegen te houden door hem hartstikke dronken te voeren. Hij is vastbesloten om iets aan zijn probleem te doen en dat stelt zijn broers teleur. Zij gaan op de weg terug nog even langs een aantal cafés om hun verdriet weg te drinken.

De verzamelaar:
Franky, een vriend van Dimitri, mag niet meer met hem omgaan. Later als ze elkaar tegenkomen, komt hij erachter dat Franky een joodse verzameling heeft en ze spreken af dat Dimitri een keer langskomt. Daar heeft hij overigens niet zoveel zin in. Als hij daar aan komt ziet hij dat Franky alleen woont, oom Zwaren heeft zijn vrouw ingepikt. Het enige wat Dimitri interesseert is zijn treinverzameling met joodse poppetjes.

De genezene:
De vader van Dimitri is terug! Zijn broers proberen hem nog over te halen om een drankje te doen, en dat lukt ze ook uiteindelijk. Dimitri's oma wacht nog op hem, maar helaas; hij blijft een aantal dagen weg en drinkt weer.

De opvolging is verzekerd:
Een vrouw is aan het bevallen van Dimitri's kind. Hier is hij niet al te blij mee en hij wilt dan ook het liefst zo snel mogelijk weg. Zijn vader had hem trots rondgedragen langs de kroegen toen hij werd geboren, maar dat zal Dimitri absoluut niet doen met zijn kind.

Voer voor etnologen:
Dimitri bezoekt zijn oma, zijn vader is ondertussen al ergens overleden, en zij is dement. Zijn ooms bellen hem en vragen of hij mee wil werken aan een onderzoek, dat wil hij niet maar hij laat zijn oma meewerken. Zijn oma moet voor het onderzoek een dronkemansliedje zingen, maar komt niet verder dan de eerste zin. Hierna besluiten de ooms te gaan drinken en zodra iedereen voor het onderzoek weg is, zingt de grootmoeder de rest, ze wist het dus toch wel.

Een nonkel voor dat kind:
Het kind dat al eerder in dit verhaal geboren werd, moest per se mee met Dimitri. Ze gaan naar de kroeg in Dimitri's geboorteplaats en Joeri (het kind) wint 1500 euro. Oom Herman wint vervolgens ook nog van alles en nog wat. Op de terug weg zeurt Joeri dat hij moet "zeiken". Van Dimitri moet hij plassen zeggen. Hij is zijn geboortedorp ontgroeid.

2 recensies:

Mening:
Ik vond het wel een grappig boek. Allemaal losstaande verhalen, die samen toch een geheel vormen. Ook zat er bijna in elk hoofdstuk wel ironie of een klein grapje. Het leven van Dimitri lijkt een ware puinhoop in het boek. Leuk en lekker makkelijk te lezen boek.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten